Δέκα αλήθειες για την ανδρική οστεοπόρωση

Posted on 03/02/2009


1.

2.

3.

Ακόμα και σήμερα η οστεοπόρωση θεωρείται γυναικεία νόσος. Εντούτοις, όλο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν τη συχνή εμφάνιση της νόσου και στους άνδρες, ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες. Ο ανδρικός σκελετός είναι εκ φύσεως ισχυρότερος και δεν υφίσταται το σοκ της απότομης διακοπής των ορμονών του φύλου, όπως ισχύει με την εμμηνόπαυση στις γυναίκες.

Παρ’ όλα αυτά ως ζωντανός ιστός υφίσταται τις φθορές της ηλικίας και μπορεί να πάσχει. Θα απαριθμήσουμε λοιπόν δέκα αλήθειες που αφορούν στην ανδρική οστεοπόρωση:

1. Η οστεοπόρωση στους άνδρες είναι συχνότερη από ότι νομίζουμε. Το 1/3 των οστεοπορωτικών καταγμάτων ισχίου συμβαίνουν σε άνδρες.2. Είναι νόσος με υψηλή νοσηρότητα και θνητότητα. Είκοσι τοις εκατό των ανδρών με οστεοπορωτικό κάταγμα ισχίου θα παρουσιάσουν και δεύτερο κάταγμα, ενώ περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες θα πεθάνουν από αυτό.3. Η πάθηση δεν αφορά μόνο τους υπερήλικες. Τα μισά από τα κατάγματα ισχίου σε άνδρες συμβαίνουν πρίν την ηλικία των 80 ετών.4. Αντίθετα από τις γυναίκες, η απώλεια οστού στους άνδρες επιταχύνεται μετά την ηλικία των εβδομήντα ετών.5. Η χρήση κορτιζόνης, ο υπογοναδισμός, η κατάχρηση αλκοόλ και  υποβιταμίνωση D αποτελούν τους συχνότερους παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση στους άνδρες. Το κάπνισμα βλάπτει και εδώ!

Advertisements